poniedziałek, 19 marca 2018

Drożdżowe babeczki do koszyczka

     Drożdżowe babeczki w sam raz do koszyczka. Ładnie wyrośnięte, w sam raz słodkie, Posypane na wierzchu cukrem perlistym.

20 g świeżych drożdży
50 g cukru
4 żółtka
100 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

białko do smarowania wierzchu
cukier perlisty do posypania

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką. Dodać żółtka, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na ok. 8-9 części, uformować kulki. Ułożyć w papierowych papilotkach wyłożonych w metalowej formie do pieczenia muffinek. Zostawić do wyrośnięcia na wysokość ok. 3/4 papilotki. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem lub wodą, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

3 komentarze:

  1. bardzo na czasie, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też się zastanawiam czy nie upiec w tym roku oprócz wielkiej babki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne :) Ja też zawsze na Wielkanoc piekę takie mini babeczki do koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń