piątek, 8 grudnia 2017

Bigos z brukselki

     Najlepszy bigos, lepszy, delikatniejszy niż ze zwykłej kapusty. Zrobiłam go z brukselki ale zapewniam że nie jest ani trochę gorzki. To warzywo warto jeść w okresie jesienno-zimowym ponieważ wspiera układ odpornościowy. Warto ją jeść cały rok ponieważ ma działanie antynowotworowe. Zapewniam że będzie Wam smakował :)   #myAmbition     
porcja na ok. 5 osób:
800 g brukselki
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
100 g wędzonego boczku
2 pomidory
ok. 50 ml wody
szczypiorek

Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na połówki, pokroić w półplasterki. Wrzucić do wrzącej wody, gotować ok. 15 minut. Odcedzić.
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, boczek w paski, wszystko razem usmażyć na oleju.
Pomidory pokroić w drobną kostkę
Wszystkie składniki dodać do brukselki, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 5-7 minut. Gotowy bigos posypać posiekanym szczypiorkiem.

W sklepie Dajar dla wszystkich czytelników bloga jest zniżka 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.)

Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz