niedziela, 10 września 2017

Śliwkowe racuszki

     Delikatne, miękkie racuszki z darami jesieni :) Dodałam do nich mielone orzechy laskowe oraz śliwki węgierki.

150 g serka naturalnego
1 jajko
1 płaska łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżki mielonych orzechów laskowych
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 śliwek węgierek
2-3 łyżki oleju do smażenia

Do miski wyłożyć serek, dodać jajko, cukier, orzechy laskowe, mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
Śliwki pokroić w niezbyt długie paski, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać.
Smażyć z obu stron na przykręconym palniku.

3 komentarze:

  1. dodatek tych mielonych orzechów czyni je jeszcze bardziej kuszącymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliweczki to idealny dodatek do wszystkiego a mielone orzechy? Te to zawsze są mile widziane :) Idealny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały zniewalać zapachem! :)

    OdpowiedzUsuń