czwartek, 27 lipca 2017

Czerwona fantazja bez pieczenia

     Rewelacyjne ciasto bez pieczenia z dodatkiem czerwonej porzeczki. Pomiędzy herbatnikami kryje się budyniowa masa, porzeczkowa żelka i bita śmietana z bezami.


do przekładania:
ok. 24 herbatników

krem:
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła

1 i 1/2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałej 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy, wlać na gorące mleko, wymieszać, ponownie wstawić na palnik, gotować ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni ugotowanego budyniu, odstawić do ostudzenia.
Chłodny budyń wkręcić po jednej łyżce w miękkie masło.
Połowę herbatników ułożyć na dnie prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wyłożyć cały krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugą warstwą herbatników.

żelka z czerwonej porzeczki:
400 g czerwonej porzeczki
ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody
1 czerwona galaretka wieloowocowa

Porzeczki zalać 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 4-5 minut. Przetrzeć przez sitko. Do powstałego przecieru ewentualnie dolać wodę tak by powstało 1 i 1/2 płynu. Jeszcze raz zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na herbatniki, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

bita śmietana:
400 ml kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru
gotowe kolorowe bezy
ew. czerwone porzeczki do dekoracji

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na porzeczkową galaretkę.
Wierzch ozdobić pokruszonymi bezami i porzeczkami.


7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie.... oko samo na nie leci a nie wspomnę już o innych "rzeczach" xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli z bitą śmietaną to idealne :) idealne smakowo i do zrobienia w najbliższy weekend do naszej ulubionej herbaty na wodzie redox - będzie pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszność, a jeśli nie trzeba grzać piecyka to dodatkowy atut tego ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń