czwartek, 30 marca 2017

Marchewkowe taco

     "Taco" zrobione z tartej marchewki i żółtego sera z wtopionym liściem rukoli. Można je nadziewać na wiele sposobów, u mnie wersja bezmięsna, z pomidorem, awokado, rzodkiewką, czerwoną cebulą, rukolą i kremowym serkiem Apetina o smaku pesto i rukola. Po prostu pycha!



porcja na 4 "taco":
100 g obranej marchewki
50 g żółtego sera Edamski

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nałożyć na gazę, mocno odcisnąć z soku. Ser żółty również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser i marchewkę wyłożyć do miski, dobrze wymieszać widelcem. Podzielić na 4 równe części.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W dużych odstępach ułożyć 4 liście rukoli, na nie wyłożyć porcje marchewki z serem. Uformować na bardzo cienkie placki w kształcie koła o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 10 minut.
Drewnianą łyżkę ułożyć na 2 szklankach ustawionych od siebie w dość dużej odległości. Wyjęte prosto z piekarnika, mocno gorące taco zagiąć na pół, ułożyć na rączce łyżki do ostygnięcia.

nadzienie:
rukola
pomidor
awokado
czerwona cebula
3 rzodkiewki
ew. mała ostra papryczka
1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku pesto i rukola

Marchewkowe taco nadziewać pokrojonymi warzywami, posmarować serkiem Apetina o smaku pesto i rukola.
 
Codziennie baw się smakiem!

2 komentarze:

  1. O Dolino Muminków i Stumilowy Lesie! Marchewkowe taco!!! jestem zachwycona pomysłem, koniecznie muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czapki z głów! Twoja pomysłowość nie ma granic Dorotko,boskie po prostu!

    OdpowiedzUsuń