poniedziałek, 13 lutego 2017

Kokosowe grzanki z dżemem z rokitnika

     Śniadanie jem "na szybko" bo rano każda minuta jest cenna ;) Takie grzanki nie potrzebują dużo wysiłku i czasu na ich przygotowanie. Podobne robiła mi moja Mama w dzieciństwie :) Dwie kromki podłużnej bułki składamy sklejając je dżemem. Moczymy w mieszance jajka i mleka i obtaczamy w wiórkach kokosowych, które można zastąpić bułką tartą i smażymy z obu stron na rumiano. Wychodzą gorące, z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie z pysznym, prozdrowotnym dżemem 100%  z owoców Rokitnik. Pyszne że Łooo!

porcja na 4 grzanki:
8 kromek podłużnej bułki
dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
ok.4-5 łyżek wiórek kokosowych
ok. 1-2 łyżek oleju do smażenia

Każdą kromkę bułki posmarować z jednej strony dżemem 100% z owoców Rokitnik. Skleić po 2 kromki, dżemem do siebie.
Jajko roztrzepać z mlekiem. W powstałej mieszance moczyć bułki z obu stron, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
Na lekko skropionej olejem rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

2 komentarze: