piątek, 27 stycznia 2017

Karmelek

     To ciasto piekłam na ostatnie Boże Narodzenie ale trochę mi zeszło z napisaniem przepisu ;) Jest to mieszanka przepisów, ciasto wzięłam stąd , dopasowując jedynie do wielkości naszej puszki z mlekiem skondensowanym słodzonym i do wielkości prostokątnej blaszki. Krem zaczerpnęłam z Marlenki trochę zmniejszając ilość mleka w budyniu. Wyszło przepysznie! Blaty ciasta zaraz po upieczeniu już są dość miękkie a po przełożeniu i leżakowaniu wręcz rozpływa się w ustach :) Czytając przepis nie należy się zrażać bo nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda :)

ciasto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
3 duże jajka
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Do miski wlać mleko skondensowane słodzone, dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. ciasto będzie bardzo płynne. Podzielić na 6 równych porcji (będzie po ok. 5 łyżek ciasta).
Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm wylewać porcje ciasta, rozsmarować po całości (miejscami może się wydawać że prześwituje papier). Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 6-7 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Z jeszcze gorącego ciasta oderwać papier. Upiec wszystkie porcje ciasta, a gotowe przekładać papierem do pieczenia by ciasto studząc się nie posklejało się ze sobą.

masa kajmakowa:
1 puszka kajmaku
250 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki mleka
budyń waniliowy bez cukru

Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego mleka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Gotowy budyń przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełożyć do miski, miksować dodając masę kajmakową. następnie dodawać ostudzony budyń.
Gotową masę podzielić na 6 równych porcji. Masą przekładać blaty ciasta. Wierzch można posypać posypką cukrową. Wstawić na noc do lodówki.

4 komentarze: