wtorek, 22 listopada 2016

Pavlova świąteczna

     Tym przepisem zaczynam sezon na świąteczne wypieki :) Pyszna Pavlova z bitą śmietaną przełamana lekko kwaskowatym smakiem sosu ze świeżej żurawiny.


beza:
5 białek
250 g cukru pudru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka. W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.

bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru

Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy.

sos żurawinowy:
100 g świeżej żurawiny
1 czubata łyżka cukru

Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę. Przybrać gałązkami rozmarynu.


wywiad na Gotujmy.pl

6 komentarzy:

  1. Jaka piękna! Nie mogę się na nią napatrzeć :)
    A smakować musiała bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, jak wieniec świąteczny))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! :)
    Poproszę o kawałek. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. To samo przyszło mi na myśl, że to taka słodka, świąteczna ozdoba stołu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotka kolejne cudeńko storzyłaś! Ja Pavlovej nadal się boję i nie wiem czy kiedyś się to zmieni...Ale Twoja propozycja podoba mi się szalenie!!!

    OdpowiedzUsuń