piątek, 5 sierpnia 2016

Szpinakowe muffinki z malinami

     Czasem w wypiekach można przemycić trochę warzyw ;) Zielone (bez sztucznego barwnika) muffinki z malinami. Wilgotne, puszyste ciasto z kwaskowatymi malinami smakuje nawet dzieciom :)

100 g świeżego szpinaku
2 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 250 g malin

Szpinak zmiksować blenderem, przełożyć do miski.
Dodać cukier, jajka, olej, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do ok. połowy wysokości silikonowych foremek do muffinek włożonych do metalowej formy do muffinek. w ciasto włożyć maliny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: