środa, 10 sierpnia 2016

Sernik z agrestem

     Nie wiem czy w sklepach jest jeszcze agrest. Ten przepis mi się zawieruszył, sernik piekłam już miesiąc temu. Kwaśny agrest nadał ciekawego, orzeźwiającego smaku.



ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki zieniaczanej
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać masło, zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na 3 części. Dwie części równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 21x26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

masa serowa:
1 kg mielonego białego sera (z wiaderka)
3 duże jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 350 g agrestu

Do miski przełożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać po całej powierzchni odszypułkowanym agrestem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach na wierzch agrestu. Piec w 180C przez ok. 60-70 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Jest😀Ciasto cudowne i przepiękne talerzyki😀

    OdpowiedzUsuń
  2. zamarzył mi się kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny serniczek :) mam trochę zamroźonego agrestu więc chyba upięke taki boski sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny wspaniały sernik Dorotko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiał smakować bosko! Uwielbiam takie słodko-kwaśne smaki :)

    OdpowiedzUsuń