niedziela, 10 kwietnia 2016

Kruche łyżeczki z sałatką z łososia

     Niezwykły sposób na podanie dowolnych sałatek, sprawdzi się również w wersji na słodko, np z kleksem czekolady i sezonowymi owocami. Kruche łyżeczki dedykuję mojej Mamie, która zawsze na organizowanych przez nią przyjęciach, potrafiła niejednokrotnie zaskakiwać gości swoimi innowacyjnymi przepisami.

ciasto na ok. 20 łyżeczek:
50 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać masło i wodę, wyrobić jednolite ciasto. Wylepiać metalowe płaskie łyżeczki z kawałkiem trzonka. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

sałatka na wierzch łyżeczek:
50 g wędzonego łososia
2 łyżki kukurydzy
1 gotowane jajko
30 g sera żółtego
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
świeży koperek do dekoracji

Łososia pokroić w drobną kostkę.
Jajko zetrzeć na tace o grubych oczkach.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do miski przełożyć przygotowanego łososia, jako, ser żółty, dodać kukurydzę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać na jednolitą masę.
Gotową pastę nakładać kopiasto na ciasteczkowe łyżeczki, przybrać koperkiem.


2 komentarze:

  1. Brawa dla Mamy ;)Ale i dla Ciebie, bo łyżeczki jak już wiesz są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń