wtorek, 29 grudnia 2015

Piernik - metrowiec

     Zwykły piernik w niezwykłej odsłonie. Przerobiłam go na znane ciasto - metrowiec. Wyszło naprawdę pysznie i przy okazji ładnie :) Bardzo polecam!



Ciasto:
50 g masła
1 duże jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
150 g miodu
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masło, jajko, cukier, olej i sok z cytryny zmiksować. Dodać mąkę, sodę i przyprawę do piernika, krótko zmiksować.
Do rondelka włożyć miód, wlać mleko, zagotować. Wrzącą mieszanką miodu i mleka zalać ciasto, cały czas przy tym miksując.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka", ok. 55 minut. Ostudzić. Całe ciasto pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm.

Krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukru, zagotować.
Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać obie mąki, krótko zmiksować, wlać do gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wyczerpania. Każdą kromkę piernika smarować (niezbyt grubo) z jednej strony kremem, składać jedna do drugiej. Złożoną całość posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem, obsypać startą mleczną czekoladą.

Dobrze wypieczone święta
 https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na inny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niegdyś, jak Babcia jeszcze miała siły, by piec, zawsze był na święta. Całe dzieciństwo kojarzy mi się z tym piernikiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalnie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń