poniedziałek, 30 marca 2015

Ziemniaczana babka

     Tym razem na wytrawnie. Pięknie wyglądająca, nie tylko na wielkanocny stół, babka ziemniaczana. Trochę ją urozmaiciłam farszem ze szpinaku i jajka. Świetna na ciepło i na zimno, dobra też do odgrzewania w plastrach.


900 g obranych ziemniaków
1 zaokrąglona łyżeczka soli
1 nieduża cebula (ok. 60 g)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
3 jajka

250 g mrożonego szpinaku
1/3 łyżeczki soli
30 ml śmietanki kremówki
1 małe jajko

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków.
Wsypać sól i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, wszystko wymieszać łyżką.
Szpinak poddusić na patelni, na małym ogniu, do momentu jego rozmrożenia. Wlać śmietankę, chwilę podgrzewać do jej zredukowania. Posolić, wymieszać.
Jajko ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Formę do babki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, wyrównać. Dookoła, przez środek, wyłożyć szpinak, posypać go pokrojonym jajkiem. Wyłożyć resztę ziemniaczanej masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 1 godziny 10 minut, do momentu zrumienienia wierzchu.

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, szczególnie z tym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie widziałyśmy i tym bardziej nie jadłyśmy :)
    Jesteśmy ciekawe smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała rzecz, to chyba pochodzi z Litwy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow na taki pomysł bym nie wpadła! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń