środa, 25 marca 2015

Babeczki do koszyczka z kaszką kukurydzianą

     Pyszne babeczki idealne do koszyczków. Żółciutkie w środku od dodatku kaszki kukurydzianej. Słodkie, wilgotne, z delikatnie wyczuwalną w konsystencji kaszką. Można je przyozdobić lukrem ale dla mnie nie jest to konieczne :) 


Przepis na ok. 8-9 szt.:
1/3 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
50 ml oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do miski wsypać kaszkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, dodać śmietanę, olej i jajko, krótko zmiksować. Wylać do silikonowych foremek do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut.

5 komentarzy:

  1. wyglądają jak małe cacuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne babeczki, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. napisz proszę jaka jest trwałość babeczek? ile mogą leżeć by zachowały wilgotność? Cchciałabym je wypróbować na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na trzeci dzień będą jeszcze dobre ale lepiej je schować do zamykanego pojemnika lub do woreczka żeby nie wyschły. Przynajmniej u mnie jest sucho w domu. U mnie w woreczku foliowym były dobre na drugi dzień wieczorem.

      Usuń