czwartek, 26 lutego 2015

Ciasto drożdżowe z marchewką

     Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe wzbogacone startą marchewką. Pyszne, wilgotne. Marchewka pięknie tutaj wygląda i słodko smakuje :)


20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
80 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
ok. 70 g obranej marchewki
białko do posmarowania wierzchu

Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozetrzeć łyżką, zostawić na 10 minut.
Wlać mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, żółtko, sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, na ok. 30 minut.
Podrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, przełożyć do keksówki o wymiarach 25x11 cm (mierząc po wierzchu formy). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35-40 minut. Gdyby ciasto z wierzchu za bardzo się rumieniło, należy przykryć go papierem do pieczenia.

7 komentarzy:

  1. Marchewka w wypiekach zawsze wygląda tak kusząco, że aż chce się jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hah, świetnie ta marchewka wygląda na przekroju! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie te kawałki marchewki wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieklam wyszło idealnie to ciasto jest poprostu wspaniałe , zrobiłam na gore posypkę co daje mu wiecej słodkości pycha dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę! Posypka (kruszonka?) to bardzo dobry pomysł!

      Usuń