czwartek, 14 sierpnia 2014

Słonecznikowiec

     Pyszne, biszkoptowe ciasto przełożone masą kajmakową. Bardzo przyjemne jest chrupanie prażonego słonecznika, który znajduje się w masie i na wierzchu ciasta :) 


Biszkopt:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Poncz: 
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru

Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Podzielić na dwie równe części.

Prażony słonecznik:
200 g wyłuskanych ziaren słonecznika
50 g masła
1 czubata łyżka cukru
2 łyżki mleka

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mleko, wymieszać. Wsypać słonecznik, krótko wymieszać. Wyłożyć cienką warstwą do dowolnej silikonowej formy lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ostudzić i pokruszyć w rękach.

Masa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej (510 g)
250 g masła
połowa wystudzonego i pokruszonego prażonego słonecznika

Do masła powoli dodawać masę kajmakową, cały czas przy tym miksując. Do gotowej masy dodać połowę całkowicie ostudzonego i pokruszonego prażonego słonecznika, krótko wymieszać mikserem.

Wykonanie:
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy kajmakowej, przyłożyć drugą połową biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy kajmakowej, posypać resztą prażonego słonecznika.

13 komentarzy: