piątek, 31 stycznia 2014

Sernik z jabłkami bez jajek

     Sernik pieczony, bez jajek. Spód zrobiony z okrągłych, gotowych biszkoptów. Masa serowa z jabłkami, pieczona,  przypomina smakiem sernik na zimno. Galaretka ładnie wykańcza całość. Całość bardzo smaczna, bardzo ładnie się kroi i dekoracyjnie wygląda. Z powodzeniem zastąpi nawet torcik na różne okazje :)  



Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
100 g śmietany 18-22%
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego

2 średnie jabłka
mała paczka okrągłych biszkoptów
1 galaretka cytrynowa

Na dno tortownicy wykładamy biszkopty, jeden obok drugiego, bez wypełniania luk.
Do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier i budyń w proszku. Krótko miksujemy. Masę serową wykładamy łyżką na biszkopty.
Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki. Układamy promieniście na warstwie serowej, lekko je wciskając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 50-55 minut. Ostudzić.
1 i 1/2 szklanki wody zagotować w rondelku. Rozpuścić galaretkę. Ostudzić. Gdy zacznie się lekko zsiadać wyłożyć na warstwę serową, zostawić do całkowitego skrzepnięcia galaretki.
Najlepszy jest dobrze schłodzony.

10 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda lekko i pysznie! masz Ty pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny przepis!
    uwielbiam serniki, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak cudownie, że jutro go piekę! Już kupiłam składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są takie serniczki na zimno :) Ja też często na spód daję biszkopty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię serniczki na zimno ;) Masz rację, wygląda bardzo dekoracyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne kolory, takie letnie :) a to ciekawe, że pieczony a w smaku jak na zimno :)
    dawno sernika nie jadłam, muszę zrobić.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń