czwartek, 21 marca 2013

Sernik "Biały puch" (z białek)


     Niezwykły sernik z sera i samych białek. Delikatny jak ptasie mleczko, na kruchutkim cieście, idealny przepis na wykorzystanie białek.


Ciasto:
2 szklanki mąki
300 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podzielić na 3 części, dwie z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach (mierzonych po dnie) 32x21 cm. Trzecią część włożyć do zamrażarki (będzie się lepiej ścierało na wierzch sernika). Piec 20 minut w 180°C.

Warstwa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
12 białek
400 g cukru
200 g masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Do sera dodać resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch masy serowej zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


 

17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, w sam raz dla mnie. Zawsze mam nadmiar białek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, ale puszysty :))

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie wygląda:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować, bo lubię tylko puszyste serniki więc ten przepis jest wprost dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Śmietaną kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już dopisuję, śmietana ma być kwaśna, ja dałam 12%.

      Usuń
  6. Na pewno wypróbuję sernik, u mnie w domu sami wielbiciele serników a tek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kilka razy.Jest przepyszny.Wszystkim smakuje.Najwazniejsze-nigdy nie wylewam białek;robię bezę albo sernik 'biały puch'.Polecam MZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie wylewam białek, jest tyle możliwości ich wykorzystania, że mi ich brakuje :) i nie wiem co zrobić z żółtkami (wtedy ich mrożę).

      Usuń
  8. Dzień dobry.
    Z jednej podpieczonej części ciasta zrobić spód sernika. Co z drugą? Ułożyć na masie serowej i na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak jak jest napisane w opisie wykonania: zetrzeć na warstwę serową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj upiekłam,dzisiaj próbowaliśmy.Jest rewelacyjny,dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik przepyszny, tylko jak dla mnie za słodki; następnym razem zmniejszę ilość cukru i dodam trochę soku z cytryny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piecze się , zmniejszyłam cukier o połowę a do ciasta nie dałam wcale, dla mnie prawie pół kilo cukru to za dużo, ale wygląda smakowicie :-)
    Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń